Představení vzácných éterických olejů a absolue z Oshadhi II.

Představení vzácných éterických olejů a absolue z Oshadhi II.
Éterický olej cypřiš modrý ze dřeva jehličnanu zvaného sandarakovec

Další vzácný éterický olej na oshadhi-shop.cz, který vám chci dnes představit, je zároveň novinkou tohoto měsíce a po omezenou dobu zpestří naši stálou nabídku. Prodává se pod obchodním názvem CYPŘIŠ MODRÝ a destiluje se ze dřeva jehličnatého stromu Callitris intratropica spadajícího pod rod sandarakovec, který pochází z Austrálie. Bohužel se mi nepodařilo dohledat přesný český botanický název pro tento konkrétní druh. Tento rod patří do čeledi cypřišovitých, takže se dá říci, že je to bratranec cypřišů ze severní polokoule.

 

 

Obsahuje složky jako jsou guaiol, bulnesol, alfa-eudesmol,  beta-eudesmol, gama-eudesmol, eremofilen, beta-selinen, elemol, včetně chamazulenu a guaiazulenu.

Je to docela zajímavé složení, seskviterpenoly guaiol a eudesmol se nacházejí ve velké míře např. v konopí (rostlině) a jsou proto hodně zkoumány, např. jejich působení proti rakovinným buňkám.

Guaiol má protizánětlivé a analgetické účinky, v minulosti se používal k léčbě artritidy, jako diuretikum a ke snížení krevního tlaku a úzkosti.

Beta-eudesmol má antioxidační a antimikrobiální působení.

 

Údajně je to jediný éterický olej ze dřeva, který obsahuje chamazulen, a proto mívá namodralé zabarvení.

 

 

Je doloženo, že tento éterický olej je antibakteriální, protizánětlivý, antioxidační, zklidňující, protistresový a snižuje pocit bolesti. Je účinný proti bakterii způsobující zubní kaz.

 

Používá se především v péči o pokožku, ulevuje při svědění (z důvodu alergie), je vhodný na zánětlivou a podrážděnou pleť a uklidňuje rozháranou mysl – harmonizuje psychiku. 

Působí podobně jako další jemné éterické oleje ze dřeva, např. santal nebo cabreuva.

 

Pro tvůrce parfémů je to skvělý kousek do sbírky! Zaprvé je to velmi zajímavá vůně a zadruhé je to dobrý fixativ a základní tón.

Podobně jako např. santal nebo amyris je esence viskóznější a má jemně nasládlou dřevitou vůni s chamazulenovým charakterem a překvapivě svěžími horními tóny.

 

Komerčně se začal destilovat poměrně nedávno, v 90. letech 20. století.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout